,,Ale przywaliłam!” –
komentarz mojej mamy. ,,Musimy się odchudzać i zacząć ćwiczyć” – komentarz numer
2. No dobra, czemu nie. Tyle że moja waga na szczęście stoi w miejscu i po
drastycznym wychudnięciu nie za bardzo mam co zrzucać. Wiem jednak, że razem
jest raźniej i łatwiej się zmobilizować, dlatego zgodziłam się. Pod względem
kulinarnym raczej niewiele musimy zmienić, no może po prostu wykluczyć słodycze
i już będzie lepiej. Zresztą w mojej kuchni ostatnio wiele się dzieje. Po
zamknięciu cyklu warsztatów, chwilowo tę działalność zawiesiłam na kołku, mam
znacznie więcej czasu, dlatego pracuję nad nowymi daniami. A przy okazji
kombinuję i stawiam sobie nowe cele. Do głowy przyszły mi trzy pomysły i
planuję teraz ich realizację, co może trochę potrwać. Tymczasem prace nad
nowymi daniami idą całkiem dobrze i głowa pełna jest nowych pomysłów. Po etapie
słoiczkowym na śniadanie nastąpiła teraz reaktywacja koktajli. Staram się, żeby
były maksymalnie smaczne, sycące i zdrowe. Tym razem na warsztat poleciały:
kasza jaglana, mleko ryżowo-migdałowe, sok pomarańczowy, mango, banan i
kurkuma. Kluczowe są tu dwa składniki – pierwszy i ostatni. Kasza jaglana jest
lekkostrawna, nie zawiera glutenu – chi chi – nie jestem na diecie
bezglutenowej, nie poddałam się modzie, może pomóc nam uporać się z katarem –
co teraz czasami nas męczy, a i ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie.
No drogie panie – nic tylko po nią sięgać i to jak najczęściej. Kurkuma zaś to
taki multi - składnik, bo ma sporo właściwości prozdrowotnych. Najczęściej
dodajemy ją do dań obiadowych ze względu na jej aromatyczny i ciepły smak z
nutką goryczy. Jest także pobudzająca, co może nam rano
uporać się z sennością. Kontrowersyjną opcją może wydawać się
dodawanie jej zatem do owoców, ale warto spróbować. Mi pasuje, ale ja lubię
niebanalne smaki. Zatem zdrowe śniadanie w wersji koktajlowej.
Multiwitaminowy
koktajl śniadaniowy
200ml mleka ryżowo –
migdałowego
200ml świeżo wyciśniętego soku
z pomarańczy
0,5szkl. ugotowanej kaszy
jaglanej
1 mango – obieramy i kroimy na
mniejsze kawałki
1 banan - obieramy i kroimy na
mniejsze kawałki
kurkuma wg uznania
Wszystkie składniki miksujemy
w blenderze kielichowym,
rozlewamy do szklanek.
*Gotowanie kaszy jaglanej – kaszę
wsypuję do garnka i prażę chwilę, następnie dwa razy przepłukuję we wrzątku,
dalej gotuję z odrobiną soli morskiej przez 20 minut. Jeśli nie wykonamy
czynności przepłukiwania przed gotowaniem kasza będzie gorzkawa w smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz