poniedziałek, 23 lutego 2015

Proste dania…



Lubię potrawy, których czas przyrządzania nie trwa w nieskończoność i można wykorzystać niewielką ilość składników. Wtedy jednak warto naprawdę przemyśleć co do naszego dania trafi, bo każdy element powinien podnosić jego jakość i smak. Z przyprawami też lepiej w takim przypadku obchodzić się delikatnie, żeby nie zabiły smaku tych niewielu składników. Kiedyś pisałam już o parach idealnych w kuchni, kolejna właśnie pojawiła się – to pomidory suszone i grzyby. Ciekawe, bo i jedno, i drugie jest bardzo wyraziste w smaku i wydawać by się mogło, że raczej będą walczyć o dominację w daniu. Wcale jednak tak nie jest, to aromaty, które dopełniają się, tworząc ostatecznie symfonię smaku. Przy tak mocnych dwóch składnikach można postawić na minimum przypraw – wybrałam sól, pieprz i natkę pietruszki. I mimo że miała powstać pasta, we włoskim rozumieniu, czyli danie na bazie makaronu zrezygnowałam z bazylii, oregano itp. Jak to zwykle bywa w przypadku pasty, nie jest to może jakoś specjalnie fotogeniczne danie, ale wystarczy, że smakuje genialnie. Oczywiście, mając trochę więcej czasu, możemy pokusić się o zrobienie domowego makaronu, o którym pisałam tutaj. I na pewno następnym razem tak uczynię, tym bardziej, że mam pomocnika, z którym robienie makaronu nie będzie już tak męczące. 


Proste danie z grzybami i suszonymi pomidorami


300g mrożonych grzybów – wykorzystałam kurki i borowiki
10 połówek suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w grube paski
10 karczochów w oliwie przekrojonych na pół
2 szalotki posiekane w pióra
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
100ml śmietany
morska sól
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
pęczek natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej Appetita
oliwa z oliwek
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy czosnek i szalotki i przesmażamy chwilę. Dorzucamy grzyby i dusimy 5 minut pod przykryciem. Następnie dodajemy suszone pomidory i karczochy, zagotowujemy. Wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Gotujemy bez przykrycia aż sos zredukuje się. 


Gotujemy makaron, odcedzamy i wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy. Można posypać danie świeżo startym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz