piątek, 20 lutego 2015

W kierunku wegetarianizmu…



Jestem mięsożercą i nigdy na myśl nie przychodziło mi ani nie przychodzi, żeby odmawiać sobie tego produktu. Zbyt mocno lubię krwiste steki, jagnięcinę, cielęcinę. Stanowczo jednak zmieniam nawyki żywieniowe i od długiego już czasu, jeśli nie ma potrzeby dodawania do zupy mięsa, to go nie dodaję. Rozumiem, że flaczki, gulaszowa, kurczakowa zupa orientalna czy żurek nie obejdą się bez mięsnych dodatków, które stanowią tutaj podstawę. Pozostałe jednak zupy śmiało można ugotować na bazie warzywnej i muszę stwierdzić, smakują wyśmienicie. Warzywa same w sobie są bardzo smaczne, a w towarzystwie aromatyzowanej oliwy, ziół czy dodatku mleka kokosowego czy śmietany smakują jeszcze lepiej. Sporo zależy też od obróbki. Rozumiem, że jak najkrótsze gotowanie pozwala nam zachować więcej witamin i mikroelementów, ale odpowiednia obróbka termiczna pozwala dodatkowo wydobyć walory smakowe. Takie grillowanie świetnie robi papryce, po pierwsze łatwo pozbywamy się skórki, po drugie zyskujemy głębię smaku. Z racji tego, że jeszcze mamy zimę, choć powoli na horyzoncie widzę już nadchodzącą wiosnę, nadal mam ochotę na dymne i wyraziste smaki. Stąd też mam wciąż w użyciu wędzoną paprykę w proszku, wędzone i zwykłe płatki chili. Papryka z papryką i mamo oto podstawę zupy, którą ugotowałam. Smakowała wszystkim, stąd też sądzę, że warto było trochę czasu jej poświęcić, a braku mięsa nikt nie zauważył.

Zupa krem z pieczoną i wędzona papryką


2,5 czerwonej papryki
2 szalotki
2 duże ząbki czosnku
duża puszka całych pomidorów – 800g
100ml śmietany 30%
200ml wody
oliwa z oliwek aromatyzowana chili i czosnkiem
morska sól
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
1 łyżeczka wędzonej papryki
pesto bazyliowe

Papryki kroimy na połowę, układamy na blaszce, spryskujemy oliwą i wkładamy na 20 minut do piekarnika ustawionego na opcję grillowania i nagrzanego na 150 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i obieramy ze skórki.


Kroimy papryki w paski. Szalotki siekamy w piórka, czosnek w plasterki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dorzucamy szalotki i czosnek, chwilę przesmażamy. Dorzucamy paprykę i smażymy około 5 minut. Wlewamy pomidory i wodę, zagotowujemy i przykrywamy. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie wlewamy śmietanę, wsypujemy wędzona paprykę, pieprz i sól. Mieszamy i zagotowujemy. Blendujemy zupę na krem. Podajemy z kropkami pesto bazyliowego i grubymi wiórami parmezanu.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz