Piątkowy wieczór był
niezwykle udanym wieczorem. Nie pamiętam, kiedy ostatnio tak miło spędziłam
czas. Od dłuższego czasu umawiałyśmy się
z koleżanką na spotkanie i pogaduchy, ale zawsze coś stawało nam na
przeszkodzie – od choroby, po pracę, jakieś inne perturbacje, wyjazdy i tak w
nieskończoność. W końcu jednak udało się. Ustaliłyśmy termin, zrobiłam wielkie
porządki w domu, zaplanowałam wieczorne menu i wybrałam się ze skrzętnie
przygotowaną listą na zakupy. Gotowanie nie zajęło mi wiele czasu, bo dominowały
lekkie sałatki, trochę słodkości (wypiekanie podarowałam sobie) i oczywiście wino. Jako że Agnieszka jest
zwolennikiem białego, w menu znalazła się ryba i ser. Wszystko zgrało się idealnie,
bo koleżanka kierowana chyba jakimś siódmym zmysłem, sięgnęła po lekkie włoskie
białe półwytrawne wino, w którym nie dominowała kwasowość, a raczej wyczuwalne
nuty owocowo – kwiatowe. Przy kolacji i dobrym winie zasiedziałyśmy się długo w
noc i zgodnie stwierdziłyśmy, że już niebawem robimy sobie powtórkę, bo co jak
co, ale babski wieczór działa cuda.
Szpinak
w dwóch wersjach z fetą i orzechami piniowymi
05kg świeżego szpinaku
2 łyżki rodzynek
2 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki
2 szczypty płatków chili
70g orzechów piniowych
100g pokruszonego sera feta
10 rzodkiewek pokrojonych na ćwiartki
sok z połowy cytryny
oliwa z oliwek
sól
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i
odstawiamy, aby namoczyły się, odcedzamy. Orzechy piniowe prażymy na suchej
patelni aż będą rumiane, studzimy je. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z
oliwek i przesmażamy na niej płatki chili i plasterki czosnku.
Dodajemy 2/3 porcji szpinaku i przesmażamy około 3 minuty.
Dorzucamy rodzynki, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Studzimy. Na półmisku układamy surowy szpinak, dalej układamy duszony szpinak z czosnkiem, chili i rodzynkami. Następnie układamy rzodkiewki, ser feta, posypujemy orzechami piniowymi. Do młynka wlewamy sok z połowy cytryny, kilka łyżek oliwy oliwek i miksujemy na emulsję. Tak przygotowaną mieszaniną skrapiamy sałatkę – można także oddzielnie dodać składniki najpierw skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny, a dalej oliwą z oliwek. Na koniec oprószamy całość czarnym pieprzem.
Dodajemy 2/3 porcji szpinaku i przesmażamy około 3 minuty.
Dorzucamy rodzynki, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Studzimy. Na półmisku układamy surowy szpinak, dalej układamy duszony szpinak z czosnkiem, chili i rodzynkami. Następnie układamy rzodkiewki, ser feta, posypujemy orzechami piniowymi. Do młynka wlewamy sok z połowy cytryny, kilka łyżek oliwy oliwek i miksujemy na emulsję. Tak przygotowaną mieszaniną skrapiamy sałatkę – można także oddzielnie dodać składniki najpierw skrapiamy sałatkę sokiem z cytryny, a dalej oliwą z oliwek. Na koniec oprószamy całość czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz