W końcu spadł upragniony
deszcz. Dzisiaj rano usłyszałam komentarz: ,,Na życzenie masz deszcz. Szczęściara
z ciebie”. Faktycznie w kontekście ogrodu ta kwestia ogromnie mnie martwiła, bo
wschodzące roślinki zaczynały wyglądać dość mizernie, a wczoraj wsadziłam
jeszcze paprykę, pomidory, majeranek, bazylię i jakoś nie chciało mi się już
podlewać ich. Tymczasem po
zagospodarowaniu przestrzeni ogrodowej przyszedł czas na przegląd zamrażarki, bo
wyjmując sporo zapasów podczas sezonu jesienno – zimowego, jakoś znacznie
więcej wolnej przestrzeni nie pojawiło się. I tak przeglądając, co jeszcze
zostało, poszukałam ostatni woreczek z bobem i bardzo mnie to ucieszyło. Od
jakiegoś czasu robię wszystko, żeby nie jeść ziemniaków, bo nie przepadam za
nimi i tak gotuję ryż, różne rodzaje kaszy, makarony lub przyrządzam puree z
warzyw. Z racji, że moja ulubiona mięta, której od kilku tygodni wypatrywałam,
czy już jest, czy muszę jeszcze na nią poczekać, po cichu zagarnia miejsce w ogrodzie
i wyraźnie już wyrasta z ziemi, pomyślałam o połączeniu jej z bobem. Sam bób wydaje mi się dość mdły, dlatego łączę go
z miętą właśnie, która nadaje mu wyrazistości i świeżości w smaku. Do tak
skomponowanego puree usmażyłam filety z kaczki z dodatkiem korzennej przyprawy
pomarańczowo – jabłkowej, która pozwala na rewelacyjne skarmelizowanie skórki i
uzyskanie jej chrupkości. I tak powstał niedzielny obiad, którego przyrządzanie
nie zajmuje więcej jak 30 minut.
Puree
z bobu i mięty
400g mrożonego bobu
100ml mleka
2 łyżki masła
3 łyżki świeżej mięty
morska sól
świeżo mielony czarny pieprz
Appetita
Bób zalewamy wodą i gotujemy
do miękkości. Następnie obieramy ze skórek. Wlewamy mleko, dodajemy masło,
miętę, sól i pieprz. Blenderujemy na gładkie puree, można dodatkowo przetrzeć
je przez sito dla uzyskania idealnej gładkości.
Smażone
filety z kaczki
2 filety z kaczki
morska sól
świeżo mielony pieprz Appetita
korzenna przyprawa
pomarańczowo - jabłkowa
Skórę na filetach nacinamy w
drobną kratkę. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej mięso skórą do dołu.
Osmażamy 5 minut. Po tym czasie odwracamy i przyprawiamy solą, pieprzem i
korzenną przyprawą. Osmażamy mięso z drugiej strony kolejne 5 minut. Znowu
odwracamy mięso i przyprawioną skórą do dołu smażymy 3 minuty. Po tym czasie
zdejmujemy patelnię z ognia i pozwalamy filetom odpocząć - 5 minut. Podajemy z
puree z bobu i mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz