niedziela, 24 maja 2015

Wypiekanie na śniadanie…



Kolejny raz podjęłam się wspólnego weekendowego wypiekania, tym razem w akcji Wypiekanie na śniadanie. W sumie trochę zastanawiałam się nad podjęciem wyzwania, bo należało upiec nie chleb, a drożdżówki. Pierwsza myśl – nie lubię słodyczy, ale w recepturze wcale nie ma go tak dużo. Druga myśl – kto to zje? Po przeliczeniu ilości okazało się, że wcale drożdżówek wiele nie będzie i jakoś poradzimy sobie z nimi. Trzecia myśl – no dobra – piekę. W piątek zrobiłam zakupy – tak, tak zrobiłam, bo to tak jest, że w Wielkopolsce wszystko robimy – robimy łóżko, robimy herbatę, robimy pranie, cha – ale jesteśmy pracowici. I tak sobie odwlekałam działanie, aż do dzisiejszego popołudnia.  Co z tego, że akcja zwie się Wypiekanie na śniadanie? U mnie poszło wypiekanie do popołudniowej niedzielnej herbatki. Dlaczego nie? A jakie efekty? Powiem tak - drożdżówki są naprawdę smaczne, mało słodkie – co mi bardzo odpowiada, ciasto jest puszyste, a posypanie trzcinowym cukrem podkreśliło ich smak i spowodowało, że wyglądają jak przyprószone śniegiem. 



Tylko skąd prawie latem u mnie skojarzenia z zimą? Czasami tak mam – dziwne skojarzenia…

Drożdżówki z serem


na rozczyn:
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki

na ciasto:
340 g maki tortowej
40 g masła
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

na nadzienie:
500 g twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia – około 1 godziny. Ciasto wałkujemy w duży prostokąt i pośrodku układamy nadzienie. Zakładamy górną część ciasta, a potem dolną. Kroimy na 10-12 równych części i każdą z nich skręcamy w połowie.
Układamy na wyłożonej papierem blasze, 


przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.


Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. 

Dziękuję wszystkim Piekarkom i Piekarzom za miły weekend :) 

Iza                                           Smaczna Pyza
Paweł i Magda                        Chleby.info
Bożena                                   Moje domowe kucharzenie
Lidia                                        zdjęcie na FB
Joanna                                   Różowa kuchnia
Zuzanna                                 Glikoland
Alina                                       Ala piecze i gotuje
Pulina                                     Czarna Oliwka
Joanna                                    Grunt to przepis
Kasia                                       Mia cucina 
Magda                                     Z miłości do słodkości
Elżbieta                                   W poszukiwaniu slow life
Marzena                                  Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewelina                                   Stylowa kuchia
Nina                                        Gotuj sam
Urszula                                   Moja kuchnia
Danusia                             http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/05/zakrecone-drozdzowki-z-bialym-serem/#more-6794
Joanna                                   Notatki Kulinarne 
Basia                                      Basia w Kuchni
Monika                                   Matka Wariatka

7 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie, smakują jeszcze lepiej. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za wspólne pieczenie. Było przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Kasiu za wspólne wypiekanie na śniadanie. :) Tak pyszne drożdżówki na kolację też można "wciągnąć". ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuję za wspólne pieczenie drożdżówek z serem :) Było pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń