Kolejny
raz podjęłam się wspólnego weekendowego wypiekania, tym razem w akcji Wypiekanie na śniadanie. W sumie trochę
zastanawiałam się nad podjęciem wyzwania, bo należało upiec nie chleb, a
drożdżówki. Pierwsza myśl – nie lubię słodyczy, ale w recepturze wcale nie ma
go tak dużo. Druga myśl – kto to zje? Po przeliczeniu ilości okazało się, że
wcale drożdżówek wiele nie będzie i jakoś poradzimy sobie z nimi. Trzecia myśl –
no dobra – piekę. W piątek zrobiłam zakupy – tak, tak zrobiłam, bo to tak jest,
że w Wielkopolsce wszystko robimy – robimy łóżko, robimy herbatę, robimy
pranie, cha – ale jesteśmy pracowici. I tak sobie odwlekałam działanie, aż do
dzisiejszego popołudnia. Co z tego, że
akcja zwie się Wypiekanie na śniadanie?
U mnie poszło wypiekanie do popołudniowej niedzielnej herbatki. Dlaczego nie? A
jakie efekty? Powiem tak - drożdżówki są naprawdę smaczne, mało słodkie – co mi
bardzo odpowiada, ciasto jest puszyste, a posypanie trzcinowym cukrem
podkreśliło ich smak i spowodowało, że wyglądają jak przyprószone śniegiem.
Tylko skąd prawie latem u mnie skojarzenia z zimą? Czasami tak mam – dziwne skojarzenia…
Drożdżówki
z serem
na rozczyn:
125 ml mleka
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
na ciasto:
340 g maki tortowej
40 g masła
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
na nadzienie:
500 g twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia – około 1 godziny. Ciasto wałkujemy w duży prostokąt i pośrodku układamy nadzienie. Zakładamy górną część ciasta, a potem dolną. Kroimy na 10-12 równych części i każdą z nich skręcamy w połowie.
Układamy na wyłożonej papierem blasze,
na ciasto:
340 g maki tortowej
40 g masła
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
na nadzienie:
500 g twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia – około 1 godziny. Ciasto wałkujemy w duży prostokąt i pośrodku układamy nadzienie. Zakładamy górną część ciasta, a potem dolną. Kroimy na 10-12 równych części i każdą z nich skręcamy w połowie.
Układamy na wyłożonej papierem blasze,
przykrywamy
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy przez 20 minut w
180 stopniach.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Dziękuję wszystkim Piekarkom i Piekarzom za miły weekend :)
Iza Smaczna Pyza Paweł i Magda Chleby.info
Bożena Moje domowe kucharzenie
Lidia zdjęcie na FB
Joanna Różowa kuchnia
Zuzanna Glikoland
Alina Ala piecze i gotuje
Pulina Czarna Oliwka
Joanna Grunt to przepis
Kasia Mia cucina
Magda Z miłości do słodkości
Elżbieta W poszukiwaniu slow life
Marzena Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewelina Stylowa kuchia
Nina Gotuj sam
Urszula Moja kuchnia
Danusia http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/05/zakrecone-drozdzowki-z-bialym-serem/#more-6794 Joanna Notatki Kulinarne Basia Basia w Kuchni Monika Matka Wariatka
Dziękuję wszystkim Piekarkom i Piekarzom za miły weekend :)
Iza Smaczna Pyza Paweł i Magda Chleby.info
Bożena Moje domowe kucharzenie
Lidia zdjęcie na FB
Joanna Różowa kuchnia
Zuzanna Glikoland
Alina Ala piecze i gotuje
Pulina Czarna Oliwka
Joanna Grunt to przepis
Kasia Mia cucina
Magda Z miłości do słodkości
Elżbieta W poszukiwaniu slow life
Marzena Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewelina Stylowa kuchia
Nina Gotuj sam
Urszula Moja kuchnia
Danusia http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/05/zakrecone-drozdzowki-z-bialym-serem/#more-6794 Joanna Notatki Kulinarne Basia Basia w Kuchni Monika Matka Wariatka
Wyglądają świetnie, smakują jeszcze lepiej. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie. Było przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu za wspólne wypiekanie na śniadanie. :) Tak pyszne drożdżówki na kolację też można "wciągnąć". ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję za wspólne pieczenie drożdżówek z serem :) Było pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuń