Już kilka lat z rzędu
obiecywałam sobie, że odważę się w końcu użyć pokrzywy w swoich daniach.
Przeglądałam różne sposoby zastosowania: herbata, zupa, danie a la szpinak,
tarta, dodatek do chleba, pizzy, pasztetu. Podczas pierwszego finału
Blogerchefa, który odbył się w Łasku, miałam okazję spróbować zupy z pokrzyw z
jajkiem gotowanym metodą sous vide. Przyznam, że zupa ta smakowała mi bardzo,
dlatego postanowiłam w końcu ugotować, może niekoniecznie taką samą, ale właśnie
pokrzywową zupę. Z racji tego, że ostatnimi czasy w niedziele właśnie oddaję
się przyjemnościom wypiekania chleba, komponowaniu nowych dań i wtedy mam właśnie
najwięcej czasu, udałam się uzbrojona w nożyczki i miskę w gąszcz rosnący za
domem, by pozyskać odpowiednią ilość roślin. Chwilę czasu mi to zajęło, bo
zbierałam tylko szczyty roślin.
Cała zadowolona i niepoparzona wróciłam do domu
i zakomunikowałam mamie, co będzie na obiad. Jej mina naprawdę powalająca,
najpierw przestrach, a później lekkie niedowierzanie i rzut oka do miski czy
naprawdę są w niej pokrzywy. Były…, i to naprawdę spora ilość. Niestety w domu
nie ugotuję jajka metodą sous vide, ale dzięki silikonowym foremkom do
gotowania jajek mogę uzyskać podczas gotowania konsystencję podobną do tych,
które poddane są gotowaniu w niskiej temperaturze.
I tak spełniłam swoje jedno
z wielu małych marzeń – ugotowałam zupę pokrzywową.
Zupa
pokrzywowa
2l wody
4 pałeczki z kurczaka
3 pasternaki pokrojone w grubą
kostkę
1 duża biała cebula grubo
posiekana
2 ząbki czosnku pokrojone w
grube plasterki
miska szczytowych liści
pokrzywy – 3 4 szklanki
100ml śmietany 30%
2 łyżki oliwy koperkowej
3 liście laurowe Appetita
7 ziaren czarnego pieprzu Appetita
5 ziaren ziela angielskiego Appetita
sól
Do rozgrzanego garnka wlewamy
oliwę i przesmażamy na niej cebulę, czosnek i pasternak. Dodajemy pałeczki
kurczaka i zalewamy wodą. Przyprawiam liściem laurowym, pieprzem, zielem
angielskim i solą. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Wywar
odcedzamy, wrzucamy pokrzywy i gotujemy 15 minut. Następnie wlewamy śmietanę i
blenderujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy z jajkiem gotowanym metodą sous vide lub gotowanym w silikonowej foremce,
tak aby żółtko było płynne.
* Ja do jajka dodałam odrobinę
soli i świeżo mielonego pieprzu oraz pokrojony w cienkie paski suszony pomidor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz