Nie jestem ekspertem w
wypiekaniu ciast. Chyba nawet jakoś specjalnie nie lubię tej czynności.
Tymczasem zmuszona sytuacją i chęcią niesienia pomocy w ubiegły weekend
musiałam upiec aż 10 tart różnego rodzaju. Zgodziłam się, bo wakacyjne
siedzenie w domu powoli staje się nudne. Tarty piekłam już wcześniej, ale
wolałam trochę poczytać i przypomnieć sobie co i jak, żeby ciasta udały się idealnie.
Zwłaszcza, że miały stanowić część weselnego menu. Sięgnęłam po książkę, do której zbyt często
nie zaglądam – mianowicie Ciasta pikantne
i słodkie Michela Roux,
bo to on według mnie jest ekspertem i mistrzem w
temacie ciast. Tymczasem okazuje się, że nawet pieczenie może być przyjemną
czynnością, jeśli wykonywane jest w doborowym towarzystwie i miłej atmosferze.
I tak niepostrzeżenie praca została wykonana, a ostatecznie usłyszałam: ,,I to
jest ta, która nie lubi piec. Całkiem niezły z ciebie cukiernik”. Przyznaję, że
miło jest usłyszeć taki komplement od osoby, która o pieczeniu wie wiele –
znacznie więcej ode mnie - i mało tego
ma doświadczenie praktyczne. Nawet pożałowałam, że nie zabrałam aparatu
fotograficznego, bo efekty naszej pracy były naprawdę imponujące. A skoro tak
dobrze poszło nam w piątek, zostałam poproszona w domu o upieczenie tarty.
Zaczęłam od wytrawnej – z warzywami, bo i życzenie zostało spełnione, i
gotowanie obiadu miałam z głowy.
Na wersję słodką przyjdzie czas niebawem.
Tarta
z warzywami
Ciasto wg receptury Michela
Roux
250g mąki
125g masła
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
0,5 łyżeczki soli
40ml wody
Na stolnicę wsypujemy mąkę,
dodajemy masło, sól, cukier i wbijamy jajko. Masło siekamy nożem z mąką, a
następnie palcami łączymy składniki. Następnie wlewamy wodę i łączymy z
ciastem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Formujemy w kulę, owijamy folią,
wkładamy do lodówki lub też od razu wałkujemy i przekładamy na formę do tarty i
chłodzimy.
0,5 cukinii zielonej
0,5 cukinii żółtej
0,5 żółtej papryki
kilka czarnych oliwek
100ml śmietany 30%
3 jajka
różowa sól himalajska
świeżo mielony kolorowy pieprz
Appetita
2 łyżki posiekanych w młynku
Kenwood listków oregano
1 łyżka oliwy z oliwek do
polania gotowej tarty
Schłodzone ciasto nakłuwamy
widelcem i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni.
Następnie
wyjmujemy ciasto, chwilę studzimy i układamy na nim cukinię, paprykę i oliwki.
Jajka łączymy ze śmietaną, solą, pieprzem i oregano, powstałą masą zalewamy
tartę.
Pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i polewamy oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz