wtorek, 21 lipca 2015

Cukinia, cukinia…



Sama radość! Już jest! W końcu doczekałam się. Na co? Cukinia, bo o niej dzisiaj napiszę, z całą siłą pojawiła się w moim ogrodzie. Wiosną poszalałam i naprawdę spory kawałek ziemi poświęciłam na zasianie cukinii żółtej i zielonej, kabaczka i patisonów. Wiedziałam bowiem, że kiedy już zaczną owocować, będzie co gotować, a i pomysły, wynikające z nadmiaru, będą wprost same przychodzić mi do głowy. Nadmiar cieszy, ale i powoduje, że trzeba kombinować jak spożytkować dary ogrodu, by ich nie marnować. Oczywiście zawsze mogę podzielić się z innymi tym, co wyrasta w ogrodzie i pewnie wcześniej czy później tak się stanie. Pogoda sprzyja rozrastaniu się rzeczonych roślin, dlatego widzę, że dwie osoby nie są w stanie wszystkiego na bieżąco zjeść. Nawet jeśli bym cukinię podawała na śniadanie, obiad i kolację. W sumie można by pokusić się o wykorzystanie cukinii w chlebach czy deserach. Oj kusi mnie taka wizja i pewnie spróbuję jakiejś kombinacji tym bardziej, że eksperymenty uwielbiam. A że energia wróciła mi z całą mocą, muszę ją jakoś spożytkować, a gotowanie kocham, dlatego w nie jej część wkładam.

Karp w cukinii z warzywami 


1 mały karp
2 średnie zielone cukinie
1 mały kabaczek
5 ziemniaków
1 pomidor
2 łyżki rodzynków
2 łyżki orzechów piniowych


sok z połowy cytryny
2 łyżki listków oregano
różowa sól himalajska
świeżo mielony kolorowy pieprz Appetita
przyprawa do ryb Appetita
4 kwiaty cukinii


oliwa z oliwek
Z karpia wykrawamy filety, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Jedną cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie płuczemy, osuszamy i owijamy plastrami cukinii filety z karpia. 


Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i osmażamy na niej z oby stron rybę. Przykrywamy i dusimy 5 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinię, kabaczka i pomidora kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cukinię i kabaczka, przesmażamy. Dorzucamy rodzynki, ziemniaki i pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem i listkami oregano posiekanymi w młynku Kenwood. Wlewamy sok z cytryny. Mieszamy i wszystko razem chwilę dusimy. Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni aż staną się rumiane. Posypujemy nimi warzywa na talerzu.
Kwiaty cukinii gotujemy na parze przez 2 minuty.
Na talerze układamy warzywa, rybę i uparowane kwiaty cukinii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz