Sama radość! Już jest! W
końcu doczekałam się. Na co? Cukinia, bo o niej dzisiaj napiszę, z całą siłą
pojawiła się w moim ogrodzie. Wiosną poszalałam i naprawdę spory kawałek ziemi
poświęciłam na zasianie cukinii żółtej i zielonej, kabaczka i patisonów. Wiedziałam
bowiem, że kiedy już zaczną owocować, będzie co gotować, a i pomysły,
wynikające z nadmiaru, będą wprost same przychodzić mi do głowy. Nadmiar
cieszy, ale i powoduje, że trzeba kombinować jak spożytkować dary ogrodu, by ich
nie marnować. Oczywiście zawsze mogę podzielić się z innymi tym, co wyrasta w
ogrodzie i pewnie wcześniej czy później tak się stanie. Pogoda sprzyja
rozrastaniu się rzeczonych roślin, dlatego widzę, że dwie osoby nie są w stanie
wszystkiego na bieżąco zjeść. Nawet jeśli bym cukinię podawała na śniadanie,
obiad i kolację. W sumie można by pokusić się o wykorzystanie cukinii w
chlebach czy deserach. Oj kusi mnie taka wizja i pewnie spróbuję jakiejś kombinacji
tym bardziej, że eksperymenty uwielbiam. A że energia wróciła mi z całą mocą,
muszę ją jakoś spożytkować, a gotowanie kocham, dlatego w nie jej część wkładam.
Karp w cukinii z warzywami
1
mały karp
2
średnie zielone cukinie
1
mały kabaczek
5
ziemniaków
1
pomidor
2
łyżki rodzynków
2
łyżki orzechów piniowych
sok
z połowy cytryny
2
łyżki listków oregano
różowa
sól himalajska
świeżo
mielony kolorowy pieprz Appetita
przyprawa
do ryb Appetita
4
kwiaty cukinii
oliwa
z oliwek
Z
karpia wykrawamy filety, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Jedną
cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut, po
tym czasie płuczemy, osuszamy i owijamy plastrami cukinii filety z karpia.
Na
rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i osmażamy na niej z oby stron rybę.
Przykrywamy i dusimy 5 minut.
Ziemniaki
obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cukinię,
kabaczka i pomidora kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę,
wrzucamy cukinię i kabaczka, przesmażamy. Dorzucamy rodzynki, ziemniaki i pomidory.
Przyprawiamy solą, pieprzem i listkami oregano posiekanymi w młynku Kenwood. Wlewamy
sok z cytryny. Mieszamy i wszystko razem chwilę dusimy. Orzechy piniowe prażymy
na suchej patelni aż staną się rumiane. Posypujemy nimi warzywa na talerzu.
Kwiaty
cukinii gotujemy na parze przez 2 minuty.
Na
talerze układamy warzywa, rybę i uparowane kwiaty cukinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz