Wracam z pracy do domu,
piątek jak zwykle bardzo męczący – mnóstwo lekcji, sprzątanie, pranie. Znajduję
jednak godzinę na popołudniowy spacer. Po całym dniu gadania nie bardzo chce mi
się rozmawiać. Szukam raczej spokoju i ciszy przed kolejnymi działaniami jutro
i w kolejnym tygodniu. Idę wolno, bo nie spieszy mi się jakoś specjalnie.
Oglądam i zbieram pojedyncze kasztany, które spadają już z drzew. Kiedyś gdzieś
przeczytałam czy usłyszałam, że wpływają na harmonię. Prawda to czy nie – nie wiem,
ale lubię je zbierać. Leżą sobie później na biurku do momentu, kiedy
stwierdzam, że zrobiły się matowe i brzydkie. Pod stopami szeleszczą suche już
liście. Nadal niby jest ciepło, choć w powietrzu wyczuwam już chłód, dlatego
zawijam się w szary sweter z ogonami. Wracam powoli do równowagi i czuję
przypływ energii. Tak, stanowczo to koniec lata, choć w ogrodzie zbieram
jeszcze pojedyncze mało kształtne cukinie. Nachodzi mnie myśl, żeby coś zjeść.
Nic wyszukanego, kilka składników o wyrazistym smaku – gorgonzola, suszony pomidor,
bazylia, oliwa z oliwek. Wracam do domu, jem i zaparzam zieloną herbatę, bo jak
mawia właściciel herbaciarni w Ustce: ,,Pijemy herbatę, by zapomnieć o zgiełku
dnia”. Tego mi trzeba było.
Pieczone
roladki z cukinii –
podajemy z prosecco
12 roladek
3 średnie
cukinie
sól
100g sera
gorgonzola pokruszonego
6 suszonych
pomidorów w oliwie, pokrojonych w cienkie plasterki
świeża bazylia
lub 1 łyżeczka suszonej Appetita
Marynata:
4 łyżki oliwy z
oliwek i dodatkowo do nasmarowania
1 duży ząbek
czosnku, drobno posiekany
świeżo mielony
kolorowy pieprz Appetita
Rozgrzej
piekarnik do temperatury 180 stopni.
W
młynku Kenwood połącz składniki
marynaty. Cukinie pokrój w podłużne paski. Ułóż na talerzu, posól i zostaw na
40 minut, aby zmiękły. Po tym czasie osusz je papierowym ręcznikiem. Na
naoliwionej blasze rozłóż cukinię i skrop marynatą. Piecz 10 minut, aż brzegi
się zrumienią. Przewróć na drugą stronę, przesmaruj jeszcze marynatą i piecz
minutę. Wyjmij cukinie i zostaw do ostygnięcia.
Na
końcu każdego plastra cukinii połóż kilka kawałków sera, suszonych pomidorków, bazylię.
Zwiń w roladki i ułóż na półmisku. Udekoruj listkami bazylii lub oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz