piątek, 25 września 2015

Koniec lata…



Wracam z pracy do domu, piątek jak zwykle bardzo męczący – mnóstwo lekcji, sprzątanie, pranie. Znajduję jednak godzinę na popołudniowy spacer. Po całym dniu gadania nie bardzo chce mi się rozmawiać. Szukam raczej spokoju i ciszy przed kolejnymi działaniami jutro i w kolejnym tygodniu. Idę wolno, bo nie spieszy mi się jakoś specjalnie. Oglądam i zbieram pojedyncze kasztany, które spadają już z drzew. Kiedyś gdzieś przeczytałam czy usłyszałam, że wpływają na harmonię. Prawda to czy nie – nie wiem, ale lubię je zbierać. Leżą sobie później na biurku do momentu, kiedy stwierdzam, że zrobiły się matowe i brzydkie. Pod stopami szeleszczą suche już liście. Nadal niby jest ciepło, choć w powietrzu wyczuwam już chłód, dlatego zawijam się w szary sweter z ogonami. Wracam powoli do równowagi i czuję przypływ energii. Tak, stanowczo to koniec lata, choć w ogrodzie zbieram jeszcze pojedyncze mało kształtne cukinie. Nachodzi mnie myśl, żeby coś zjeść. Nic wyszukanego, kilka składników o wyrazistym smaku – gorgonzola, suszony pomidor, bazylia, oliwa z oliwek. Wracam do domu, jem i zaparzam zieloną herbatę, bo jak mawia właściciel herbaciarni w Ustce: ,,Pijemy herbatę, by zapomnieć o zgiełku dnia”. Tego mi trzeba było. 

Pieczone roladki z cukinii – podajemy z prosecco


12 roladek
3 średnie cukinie
sól
100g sera gorgonzola pokruszonego
6 suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych w cienkie plasterki
świeża bazylia lub 1 łyżeczka suszonej Appetita
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek i dodatkowo do nasmarowania
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
świeżo mielony kolorowy  pieprz Appetita


Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
W młynku Kenwood  połącz składniki marynaty. Cukinie pokrój w podłużne paski. Ułóż na talerzu, posól i zostaw na 40 minut, aby zmiękły. Po tym czasie osusz je papierowym ręcznikiem. Na naoliwionej blasze rozłóż cukinię i skrop marynatą. Piecz 10 minut, aż brzegi się zrumienią. Przewróć na drugą stronę, przesmaruj jeszcze marynatą i piecz minutę. Wyjmij cukinie i zostaw do ostygnięcia.
Na końcu każdego plastra cukinii połóż kilka kawałków sera, suszonych pomidorków, bazylię. Zwiń w roladki i ułóż na półmisku. Udekoruj listkami bazylii lub oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz