Niedziela prawie minęła.
Szkoda? Nie, przecież niebawem następna i następna. W końcu jednak odważyłam
się ponudzić. A co? Nie wolno? Czy to oznacza, że moje życie jest nieciekawe, a
ja sama nie mam pomysłów na zagospodarowanie czasu? Wcale tak nie jest. Sama
sobie narzuciłam dzikie tempo życia i chyba nawet przestałam umieć odpoczywać.
A po dzisiejszym dniu muszę stwierdzić, że nuda jest fajna – słowo, którego
zabraniam używać moim uczniom, bo według nich wszystko jest fajne, jakby nie
było innych określeń na wyrażenie swojego zachwytu i akceptacji. Odpoczęłam,
nabrałam dystansu do kilku tematów i w końcu poprawił mi się humor. Od rana
wyglądałam jak chmura gradowa i naprawdę trudno było przewidzieć, w którą
stronę będzie zmierzał mój nastrój. Nie robiłam nic, żadnego gotowania, żadnego
sprzątania. Obejrzałam program Jamiego Olivera, pospałam, wypiłam pyszną kawę,
zieloną herbatę i zjadłam kilka delicji, przejrzałam babską prasę. Nuda nie
jest zła, bo pozwala wyłączyć się i odpocząć.
Rolada
z indyka
1 duży filet z indyka
8 połówek suszonych pomidorów pokrojonych w grube paski
6 łyżeczek pasty z oliwek*
listki tymianku z 3 dużych gałązek lub 1 łyżeczka suszonego
Appetita
świeżo mielony kolorowy pieprz Appetita
różowa sól himalajska
30dag pieczarek pokrojonych w grube plastry
1 szklanka zblenderowanych pomidorów
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 czerwona cebula posiekana w pióra
100ml śmietany 18%
3 duże gałązki tymianku
oliwa z oliwek
Fileta rozcinamy na płat i
rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Rozsmarowujemy pastę z
oliwek, układamy suszone pomidory, posypujemy tymiankiem. Zwijamy ciasno w
roladę i spinamy igłami. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Osmażamy roladę
na rumiano. Dorzucamy czosnek i cebulę, gałązki tymianku. Dusimy pod
przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodajemy pieczarki i dusimy pod przykryciem
kolejne 20 minut. Wlewamy pomidory i śmietanę, zagotowujmy. Gotujemy bez
przykrycia aż sos zredukuje się. Wyjmujemy gałązki tymianku i przyprawiamy sos
solą i pieprzem. Roladę podałam z ryżem i zieloną fasolką szparagową polaną
masłem.
*Pasta z oliwek
150g czarnych oliwek
25ml oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka świeżego
tymianku
1 płaska łyżeczka świeżego
rozmarynu
Wszystkie składniki
umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz