środa, 28 października 2015

Warsztaty reaktywacja cz.2…



Drugie spotkanie warsztatowe za nami. Tym razem trafiliśmy do Żółkowa i tak powoli okolice Żerkowa stają się dla nas coraz bardziej znajomą okolicą. Tematem za każdym razem jest nowoczesna kuchnia wielkopolska i naprawdę wyczynem jest zaskoczyć panie, gospodynie domowe, które tradycyjne gotowanie, nie mówiąc o wypiekaniu, mają w małym paluszku. Dlatego też muszę się nieco nagimnastykować, żeby menu wieczoru było smaczne, w miarę łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie łączyć w sobie tradycję z nowoczesnością. I nigdy nie obywa się bez niespodzianek. Co nas, czyli mnie Adama zaskoczyło tym razem? Po pierwsze Pani Renata – szefowa miejscowego koła gospodyń, która była niesamowicie zaangażowana w przygotowanie warsztatów i z ogromnym przejęciem gotowa była po każdy drobiazg jechać do domu. Na szczęście nie jesteśmy takim gapami i zapomnieliśmy zabrać tylko świeżego estragonu, który ochoczo dowiozła nam córka Pani Renaty. Po drugie za każdym razem warsztaty są okazją do wymiany doświadczeń, ale tym razem ilość i jakość upieczonych ciast przez uczestniczki powaliły nas na kolana. My próbowaliśmy wypieków, panie natomiast zapoznawały się z nowoczesnymi wersjami dań wielkopolskich zaproponowanych przez nas. Adam, jako ten bardziej zainteresowany wypiekami, wymieniał się swoim doświadczeniem cukierniczym, a w nagrodę otrzymał kilka sekretnych receptur, których, z tego co widzę, nie zawaha się użyć. I dobrze, bo już jakiś czas staram się go zainspirować i zachęcić do  aktywności na polu słodkości. To co mnie zawsze zaskakuje, to sprawność z jaką panie działają podczas spotkań, by jak najprędzej zasiąść przy wspólnym stole i oddawać się rozkoszom podniebienia. No i dobrze, i tak ma być. Co tym razem ugotowaliśmy wspólnie? 




Menu wieczoru
Przystawka
Kaszanka z musem cebulowym zapiekana w jabłku pod musztardą francuską


Zupa
Zupa serowa z grzankami cytrynowymi


Danie główne
Potrawka z kurczaka z kładzionymi kluseczkami

Deser
Jabłka z miodem i solonym masłem z dodatkiem sosu banonowo – pomarańczowego

Jak zwykle mamy komu dziękować. Zatem dziękujemy serdecznie:
-  firmie Hendi – za dosprzętowienie naszych działań;
-  firmie Kenwood – za genialne roboty i blendery;
-  marce Appetita – za dosmaczanie wszelkich potraw;
-  marce Monini – za oliwy smakowe i tradycyjne oraz octy;
-  marce Rapso – za zdrowotny olej rzepakowy;
-  marce Teekanne – za pojenie nas i naszych Gości wyśmienitymi herbatami;
- marce Jan Niezbędny – za niezbędne produkty w trakcie gotowania i w trakcie sprzątania po nim.


Podziękowania kierujemy także w stronę ekipy z LGD Zaścianek i Uczestniczek, dzięki którym świetnie się pracowało w przemiłej atmosferze.


* „KLUBY   AKTYWNOŚCI LOKALNEJ w Gminie ŻERKÓW - Projekt dofinansowany z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz