czwartek, 22 października 2015

Warsztaty reaktywacja…



Sporo czasu upłynęło od ostatnich warsztatów kulinarnych, które prowadziłam. Powodów tej przerwy było wiele. I mimo najszczerszych chęci jakoś zawsze tak wychodziło, że spotkanie nie dochodziło do skutku. Tymczasem złożyło się tak, że osoby prowadzące Stowarzyszenie LGD Zaścianek w Żerkowie z osobą Pana Prezesa Jakuba na czele złożyło mi ofertę przeprowadzenia warsztatów kulinarnych, dotyczących nowoczesnej kuchni wielkopolskiej. Podobny projekt realizowałam już wcześniej na terenie powiatu wrzesińskiego i naprawdę dobrze wspominam współpracę na tamtych spotkaniach warsztatowych. Bez wahania, mimo remontów, innych projektów, które realizuję  w pracy, samej pracy, odległości zdecydowałam się przyjąć ofertę i sama siebie w końcu zmobilizowałam do kulinarnych działań.  I dobrze zrobiłam. Pierwsze warsztaty przeprowadziliśmy w Bieździadowie. Grupa liczyła 22 osoby, z czego połowa gotowała, pozostałe panie przyglądały się i później degustowały kolejne dania. 



Atmosfera była naprawdę sympatyczna, a sama organizacja działań i efekt końcowy, czyli dania udały się znakomicie. I po raz kolejny zmieniła się obsada prowadzących. Ze starego składu zostałam tylko ja, bo moi towarzysze po wielu zakrętach życiowych wylądowali w rozmaitych miejscach i trudno nam teraz współpracować, co nie oznacza, że kontaktów towarzyskich nie utrzymujemy. Tymczasem dołączył teraz do składu warsztatowego Adam – kucharz z jednej z wrzesińskich restauracji, który początkowo sceptycznie nastawiony, przekonał się, że warsztaty kulinarne to bardzo dobra okazja do poznawania nowych osób, forma spędzania wolnego czasu, ale i okazja do wielu inspirujących rozmów.   



Zapewne w tym składzie pozostaniemy na długo, bowiem zaistniała też koncepcja współredagowania mojego bloga. I dobrze, co dwie głowy, to nie jedna. A co ważne, może w końcu pojawi się więcej słodkich propozycji, bo Adam to osoba obdarzona talentem kulinarnym, w szczególności cukierniczym, ale i o takim wrodzonym talencie dobierania smaków. Jak zwykle okazuje się, że takie spotkania to także możliwość zmierzenia tradycyjnej kuchni z nowoczesnością, dlatego czasami musimy nagimnastykować się, żeby przekonać gospodynie do podania kaczki, która jest różowa, a nie maksymalnie dopieczona i nafaszerowana jabłkami. Dziękujemy zatem Uczestnikom za wczorajszy przemiły wieczór i wspólne gotowanie. 




Mamy nadzieję, że to nie ostatnia taka nasza wspólna podróż kulinarna. Na szczególne wyróżnienie zasługuje jeden z Uczestników, młody chłopak, który dopiero co zaczął naukę w technikum gastronomicznym i z pełną odpowiedzialnością przyjął na siebie przyrządzenie dania głównego. 



Jak się okazało z pełnym sukcesem – BRAWO! 
Tymczasem jak zwykle wsparcia udzielają naszym warsztatom następujące marki: Hendi, Kenwood, Appetita, Monini, Ole, Teekanne. 


I do Was kierujemy serdeczne podziękowania.  
Co ugotowaliśmy?
MENU
Przystawka
Tatar ze śledzia na razowym pieczywie


Zupa
Krem jabłkowo – chrzanowy z cytrynowymi grzankami i estragonem

Danie główne
Filety z kaczki z sosem cytrusowym i sałatką ziemniaczaną


Deser
Jesienny placek z gruszkami i skórką pomarańczową



* „KLUBY   AKTYWNOŚCI LOKALNEJ w Gminie ŻERKÓW - Projekt dofinansowany z Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich”

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz