Działamy, działamy na
gruncie kuchni wielkopolskiej w nowoczesnej wersji. Z każdym zadaniem
stwierdzam, że to zadanie bardzo ambitne i wymagające od nas kreatywności i
twórczego podejścia do tematu. Trzymamy się ustalenia, że każde spotkanie to
porcja nowych dań, dlatego mam przed każdymi warsztatami niezłą siłownię
umysłową. Siedzimy, dyskutujemy, obmyślamy i w końcu powstaje menu wieczora.
Jak to Prezes Jakub określił - ,,Tym razem będzie na bogato”.
Nie do końca się z takim określeniem zgadzam, ale chciałam, żeby uczestniczki
poznały nowe smaki i być może produkty, z którymi niecodziennie się spotykają
albo nigdy nie miały okazji ich próbować. I faktycznie krem balsamiczny
i
szafran wzbudziły ich ciekawość. Choć jakiś czas niespecjalnie się z tą
przyprawą lubiłam za sprawą nieudanego dania turniejowego. Szafran powalił moją
kompozycję, a ja na jakiś czas zrezygnowałam z niego w mojej kuchni. Jednak z
czasem niechęć poszła w niepamięć i na nowo przyprawa ta znalazła zastosowanie
już nie w daniu głównym, ale w zupie. Tymczasem nie tylko my wykazujemy się
pomysłowością, bo i szef LGD Zaścianek postanowił nas zaskoczyć. Co zrobił?
Skombinował kulinarny gadżet, który byłby przydatny, gdybyśmy gotowali dla
setki osób – ogromny durszlak. Sami zobaczcie.
Co ugotowaliśmy w Komorzu
Przybysławskim?
Menu
Przystawki
Pasta
ziołowa z serem feta na ciemnym pieczywie
Sałatka
śledziowa
Zupa
Zupa z
soczewicy z szafranem
Danie
główne
Zapiekanka
z kaszy gryczanej i kurczaka z sałatką z cukinii
Deser
Zapiekanka
rodzynkowa
Było smacznie, miło, a
uczestniczki wyszły najedzone i zadowolone. Natomiast my mieliśmy satysfakcję z
dobrze wykonanego zadania – kolejny raz.
Jak zwykle dziękujemy
serdecznie:
- firmie
Hendi – za dosprzętowienie naszych działań;
- firmie
Kenwood – za genialne roboty i blendery;
- marce
Appetita – za dosmaczanie wszelkich potraw;
- marce
Monini – za oliwy smakowe i tradycyjne oraz octy;
- marce
Rapso – za zdrowotny olej rzepakowy;
- marce
Teekanne – za pojenie nas i naszych Gości wyśmienitymi herbatami;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz