Szaleństwo zaprawowe sięga w
tym tygodniu zenitu. Powoli zbliża się czas powrotu do pracy, dlatego co mogę
zrobić póki mam wolne, to robię. Na ten tydzień zaplanowałam i przeciery, i
buraczki, i kwaszonki, i tak z rozpędu jeszcze mój ulubiony słodko - pikantny sos. Nie przepadam za kupnymi sosami,
bo na ogół doprawione są czymś sztucznym i po przeczytaniu listy składników
odkładam je na sklepową półkę. Jeśli można nie faszerować się sztucznizną, to
stanowczo wolę ścieżkę zdrowia i jedzenie przyrządzam sama. Wiem co dołożyłam i
mam pewność co do jakości i smaku. Co z tym sosem? Składników w nim sporo,
pracy też trochę, ale warto. Ukrywa się w nim trochę par idealnych – pomidory i
cynamon, jałowiec i wędzona papryka, słodkość śliwek i ostrość chili.
Wszystko
to składa się na złożony smak sosu, a jeśli trochę poczekamy i aromaty dobrze
się połączą i nabiorą mocy, wtedy mamy niebo w gębie. Do czego pasuje? Od
długiego już czasu nie smaruję chleba masłem, dlatego można nim posmarować
właśnie kanapki, parówkożercy ucieszą się, bo z nimi też dobrze smakuje, ale
tak naprawdę z każdą kiełbasą czy wędliną można go połączyć. Można doprawić nim
także sery czy po prostu podgrzać i wymieszać z makaronem, posypać parmezanem i
zjeść na obiad. A co? Dlaczego nie? Tak naprawdę każdy musi pokierować się swoimi
preferencjami smakowymi i stworzyć ze swoim ulubionym składnikiem idealną parę.
Słodko
– ostry sos
2kg pomidorów pokrojone w kostkę
3 czerwone papryki pokrojone w kostkę
1kg śliwek węgierek pokrojonych na ćwiartki
0,5kg cebuli drobno posiekanej
8 ząbków czosnku drobno posiekanych
1 szklanka octu winnego
5 jagód jałowca Appetita
5 łyżek trzcinowego cukru
2 łyżki kamiennej soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu – czarny lub kolorowy -
Appetita
1 łyżeczka mielonej papryki – słodkiej Appetita lub
słodkiej wędzonej
duża szczypta płatków chili
2 liście laurowe Appetita
1 łyżeczka gorczycy Appetita
1 łyżeczka cynamonu Appetita
Pomidory, paprykę, cebulę,
czosnek i śliwki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy godzinę w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas mieszamy. Następnie przecieramy
wszystkie składniki przez sito do garnka z grubym dnem. Blenderujemy, by
wygładzić konsystencję. Dodajemy ocet, cukier, sól i pozostałe przyprawy,
mieszamy i gotujemy. Co jakiś czas mieszamy. Sos musi zgęstnieć – trwa to około
godziny.
Gotowy sos przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz