Jechać przez Rawicz i nie
odwiedzić najlepszego lokalu w mieście byłoby barbarzyństwem. Sam szef –
Przemysław Kuśnierek - reklamuje swoje jedzenie jako ,,alternatywę dla
wszystkiego, co jesz w tym mieście”. I dobrze! I brawo! Bo nie można być skromnym,
kiedy jest się mistrzem. Sezonovą
odwiedziłam z Tomkiem już jakiś czas wstecz i byliśmy zachwyceni,
powiedziałabym, że zakochaliśmy się w ichnim jedzeniu i filozofii kulinrnej.
Teraz zawlokłam tu moją mamę. I co? No i znowu zachwyt. Przemek trzyma się
początkowego założenia, zmienia kartę dwa razy w tygodniu, tworzy wyśmienite
oryginalne dania, które wbrew pozorom w przygotowaniu nie są takie łatwe. A
smak? Tu bez wahania mówię – orgazm kulinarny murowany przy każdym daniu! To,
co mi osobiście odpowiada to fakt, że smaki są bliskie mojemu gotowaniu i
poczułam się jak w domu, mimo że miałam jeszcze faktycznie sporo kilometrów do
przejechania. Miłą atmosferę tego miejsca Przemek tworzy razem ze swoją żoną –
Alicją, kobietą niezwykle sympatyczną, ciepłą i zawsze uśmiechniętą. Miło było się z nimi kolejny raz spotkać i
pogadać. Szkoda, że zabrakło małej Gabi, która polubiłam od pierwszego
spotkania. Ale w końcu dzieci mają wakacje i podróżują, a rodzice w tym czasie
mają wolną chatę – chi, chi... Wracam do tematu kulinarnego. Tym razem
zatrzymam się na zupach. Od dziecka uwielbiam jedzenie gotowane, a zupy to już
w ogóle moja ulubiona strawa. Przemek zachwycił nas dwiema – kremem z cukinii z
gorgonzolą, kurkami, grzankami razowymi i natką pietruszki oraz mocno
pomidorową z indykiem, rukolą i camembertem. Po powrocie zabrałam się właśnie
za skomponowanie zupy. I tak powstał miks zainspirowany Sezonovymi zupami Przemka. A
i kelner, który nas obsługiwał zasługuje na chwilę uwagi, bo jego życzenie przy
podawaniu kolejnych dań - ,,Życzę wspaniałych doznań smakowych” – powiem szczerze
powalało.
Kremowa
zupa z pieczonych warzyw
0,5 żółtej cukinii
0,5 zielonej cukinii
1 czerwona papryka
garść pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
1 średnia żółta cukinia
100ml soku pomidorowego – zblenderowane 2-3 pomidory
0,5l wody
pęczek natki pietruszki
pęczek liści bazylii
morska sól
pieprz ziołowy Appetita
oliwa z oliwek
Połówki cukinii kroimy na
plasterki, paprykę przekrawamy na pół, ząbki czosnku zostawiamy w łupkach,
pomidorki nakłuwamy. Układamy warzywa na blaszce do pieczenia, przyprawiamy
solą, ziołowym pieprzem i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na 15 minut. Po tym
czasie pieczemy je 15 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni.
Po wyjęciu z
piekarnika paprykę i czosnek obieramy. Przekładamy upieczone warzywa do garnka,
dorzucamy pokrojoną w kostkę 1 całą żółtą cukinię, dolewamy wodę, sok pomidorowy
i gotujemy zupę 15 minut.
Po tym czasie miksujemy na krem, dorzucamy posiekaną
natkę i bazylię. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz