W końcu
trafiłam na produkt, o którym wiedziałam, że jest, ale nigdy go nie jadłam, a
już na pewno nic z niego nie przyrządzałam.
A przyszło mi się z nim mierzyć w
kontekście dania finałowego na konkurs. Powiem szczerze, że to był skok na
głęboką wodę. Najprościej byłoby zrobić z niego zupę, albo puree, albo chipsy,
albo upiec. Nic z tych rzeczy nie wchodziło w grę, bo uznałam, że to zbyt
łatwe. Zrobiłam trzy próby. Zaczęłam od bezpiecznej, bo wykorzystałam bataty właśnie, bo o nie chodzi, w daniu
obiadowym. Musiałam zdać się na to, co przeczytałam o słodkich ziemniakach i
wyobraźnię smaku. Rzekomo pod względem smaku są one czymś pomiędzy marchwią a
dynią. Nie do końca jednak zgadzam się z tym, bo są wyraźnie słodkie i mają
specyficzny aromat. Do tego po ugotowaniu ich konsystencja jest dość kleista.
Wykorzystałam je więc jako składnik do placków. Sama placki to za mało – choć na
piątkowy obiad jak najbardziej pasują, dlatego pozwoliłam sobie na
przyrządzenie mięsa. Padło na kurczaka, którego połączyłam z typowym o tej
porze warzywem - mianowicie jarmużem i natką pietruszki. A z racji, że niedaleko mnie funkcjonuje Browar Fortuna w Miłosławiu
postanowiłam po raz kolejny postawić na produkowany przez niego trunek i tym
razem wybrałam – cydr.
Wcześniej gotowałam dania z piwem czarnym, wiśniowym i śliwkowym. Muszę stwierdzić, że
bardzo dobrze sprawdziły się, dlatego nie miałam wątpliwości co do doboru cydru.
Ma przyjemny jabłkowy aromat i nie jest nadmiernie słodki, powiedziałabym
nawet, że idzie w kierunku wytrawności – i bardzo dobrze, bo nie przepadam za
daniami głównymi w wersji słodkiej. Powstała harmonijna kompozycja smakowa,
mimo że nie jest może zbyt piękna na zdjęciach.
Placki batatowe z patelni z
kurczakiem w cydrze
125g batatów
90g mąki
szczypta morskiej
soli
świeżo
mielony kolorowy pieprz Appetita
¼ łyżeczki
sody Appetita
½ łyżeczki
proszku do pieczenia Appetita
40g masła
1 małe jajko
2 łyżki
mleka
oliwa z
oliwek do smażenia
Bataty
obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości na parze,
studzimy i
rozgniatamy widelcem. Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia mieszamy i
przesiewamy przez sito. Masło roztapiamy i studzimy. Jajko lekko ubijamy. Do
sypkich składników wlewamy jajko, masło, mleko. Dodajemy puree, przyprawiamy
pieprzem i mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy
oliwę z oliwek i układamy łyżka ciasto na patelni, formujemy placki. Osmażamy z
każdej strony na rumiano.
1 podwójny
filet z kurczaka
10 liści
jarmużu
1 por
1 biała
cebula
pęczek natki
pietruszki
250 ml cydru
100ml
śmietany 18%
1 łyżka
musztardy ziarnistej
morska sól
świeżo
mielony kolorowy pieprz Appetita
1 łyżka
listków świeżego tymianku
olej z
pestek winogron do smażenia
Z liści
jarmużu wykrawamy twardy nerw i blanszujemy w osolonej wodzie, następnie
odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą. Pora kroimy w pół plasterki, cebulę w
pióra. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i osmażamy na nim mięso z obu stron,
przyprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy filety z patelni. Następnie wrzucamy
cebulę, por listki tymianku przesmażamy,
przykrywamy i dusimy do miękkości. Dodajemy musztardę, wlewamy cydr i zagotowujemy,
dolewamy śmietanę, zagotowujemy i dusimy bez przykrycia aż sos zredukuje się.
Dodajemy jarmuż i mięso, chwile jeszcze dusimy pod przykryciem – około 5 minut.
Mięso przed podaniem kroimy na małe kotleciki, wykładamy na talerz warzywa z
sosem, na nich układamy mięso, a obok placki batatowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz