Praca w
kuchni nad batatami zajęła mi prawie cały dzień i w sumie podjęłam trzy próby
skomponowania dania z ich użyciem. Wersja obiadowa była smaczna, ale jednak
czułam, że to jeszcze nie jest efekt, jaki chciałabym osiągnąć. Poszłam zatem
zupełnie w innym kierunku i postanowiłam złożyć wersję na słodko, mimo że
desery nie są moją specjalnością, bo absolutnie nie czuję się pewnie na tym
gruncie. Z racji jesieni postanowiłam sięgnąć po korzenne smaki, które, okazuje
się, dobrze łączą się z batatami. Sięgnęłam po cynamon i anyż. A żeby nie było
zbyt słodko, dosypałam cukier trzcinowy. Tak krok po kroku komponowałam bazę do
zrobienia lodów. Tak, tak…, bo to właśnie taki szalony pomysł przyszedł mi do
głowy. Nadal jednak byłam daleko w polu, bo same lody to jeszcze nic. I znowu
kombinowałam – co dołożyć? Wybrałam modny ostatnio dodatek jakim jest jadalna
ziemia, czyli tzw. piasek. Nie tylko pasuje w wersji słodkiej do deserów, ale w
wersji wytrawnej też przyrządza się go, np. z bakłażanów i dodaje do dań
głównych. Moja ziemia była czekoladowa, wyraźnie gorzka, bo stanowić miała
przeciwwagę do słodkiego marcepanu. W końcu święta niebawem, więc powoli kuszą
mnie takie zimowo – świąteczne klimaty i smaki. I tak w deserze przeplata się
korzenny aromat ze słodkim i gorzkim smakiem. Brakowało tylko kwasowości, ale
spokojnie o to też zadbałam i dołożyłam gruszki w syropie herbacianym z
dodatkiem soku limonki. Wytrawności dodał nieco tymianek – w umiarkowanej ilości.
Deser gotowy, czas na robienie zdjęć. Tu czekało na mnie nie lada wyzwanie, bo
lody szybko topiły się – co sami możecie zauważyć - i naprawdę szybko musiałam fotografować.
Powoli
nadchodził moment trzeciej batatowej próby, a czasu miałam coraz mniej…
Lody
batatowo – cynamonowe z gruszkami w syropie herbacianym, jadalną ziemią i
marcepanem
Puree
z batatów
600g batatów
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu Appetita
Bataty obieramy i kroimy w
kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy bataty, laskę cynamonu i gwiazdkę
anyżu. Dusimy pod przykryciem 20 minut. Wyjmujemy laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu,
wsypujemy cynamon i blendujemy na gładką masę.
Lody
batatowo – cynamonowe
130g puree batatowego
100ml śmietany 30%
1 płaska łyżka cukru pudru
200g skondensowanego mleka
Miksujemy
mleko skondensowane, aby lekko je spienić. Następnie dodajemy puree batatowe i
miksujemy na gładka masę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem.
Ubitą kremówkę dodajemy do masy batatowej i mieszamy szpatułką, nie miksujemy.
Przelewamy masę do naczynia do zamrażania, przykrywamy i chowamy do zamrażarki.
Po godzinie mieszamy masę widelcem. Najlepiej zamrażać całą noc. Następnego
dnia formujemy łyżką do lodów kulki i podajemy.
Gruszki
w syropie herbacianym
3 twarde gruszki
1 łyżka miodu wielokwiatowego
sok z 1 limonki
250ml zielonej herbaty sencha z trawą cytrynową i suszonym
jabłkiem
Gruszki obieramy i kroimy w
kostkę. Na patelni roztapiamy miód, wrzucamy gruszki i mieszamy. Wlewamy sok z
limonki i zagotowujemy. Następnie wlewamy połowę herbaty i dusimy bez
przykrycia 10 minut. Po tym czasie dolewamy pozostałą herbatę i znowu gotujemy
bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do gęstości syropu.
Jadalna ziemia
50ml
ciemnego kakao
50ml cukru
pudru
1 łyżka
masła
Wszystkie
składniki mieszamy widelcem, aż suche składniki namokną masłem. Przekładamy do
formy wyłożonej papierem do pieczenia. Prażymy w piekarniku nagrzanym do 175
stopni przez 20 minut. Studzimy, a następnie kruszymy widelcem, aż uzyskamy
konsystencję piasku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz