Gotowanie wkracza z wiosennej
w letnią fazę, staje się coraz łatwiejsze i przyjemniejsze. Dlaczego? Po
pierwsze nigdzie nie muszę jechać po zakupy, bo w ogrodzie pojawia się coraz
więcej roślin, owoców, warzyw, które można przynieść do domu i po prostu zjeść
lub połączyć w jakąś smaczną kompozycję. Po drugie dzięki marce Kenwood moja
kuchnia została uzupełniona o kolejny bardzo dobry gadżet – mianowicie młynek.
Dzięki niemu mogę sobie szybko zmielić kawę, przygotować sosy, posiekać mniejsze
ilości produktów i jak zwykle to, co mnie bardzo cieszy, pozwala oszczędzać
czas i jest funkcjonalny, bo nie ma z nim zbyt dużo pracy przy montowaniu,
demontowaniu i myciu. Czerwiec jest dla mnie trudnym czasem, bo w pracy mam
nawał obowiązków i jakoś trudno mi zebrać się do gotowania, chociaż bardzo to
lubię i pozwala mi się zrelaksować. Staram się jednak nie tracić głowy i
odżywiać się racjonalnie i zdrowo, dlatego mimo wszystko gotuję sama i nie
opieram się na gotowcach czy daniach z proszku. Tym razem połączyłam owoce z
warzywami w sałatce, dodając do niej lekko słodkawy sos z dodatkiem
odświeżającej mięty i estragonu, który
wprost uwielbiam. Dalej dołączyłam chrupiącego kurczaka w tempurze z dodatkiem słodkawej
przyprawy. Wyszedł całkiem smaczny i szybki obiad, a byt stał się lekki i
znośny.
Filety
z kurczaka w tempurze z sałatką
Sałatka
mała główka sałaty masłowej
1 pomidor malinowy
300g truskawek
100ml oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki mniszkowego miodu
sok z połowy cytryny
różowa sól
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
2 łyżki listków mięty
2 łyżki listków estragonu
Sałatę płuczemy, odwirowujemy
i rwiemy na mniejsze części. Pomidor kroimy w ósemki, truskawki na połówki lub
ćwiartki. Oliwę i sok z cytryny wlewamy do młynka, dodajemy miód, przyprawy i
zioła, miksujemy. Sosem zalewamy sałatę, pomidory i truskawki, mieszamy.
Filety
2 pojedyncze filety z kurczaka – każdy przekrojony na trzy
części
przyprawa do kurczaka słodko – kwaśna Appetita
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
różowa sól
mieszanka do przygotowania tempery
lodowata woda
olej ryżowy
Filety przyprawiamy mieszanką
przypraw, solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie
przygotowujemy tempurę – mieszankę zalewamy lodowatą wodą, powinno powstać
lejące się ciasto. Zanurzamy w nim mięso i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy
do uzyskania rumianej panierki – około 6 minut. Podajemy z sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz