Wszelkiego rodzaju modnym dietom
zwykle mówię NIE. Dlaczego? Na ogół jest tak, że albo są jakieś skomplikowane,
albo ograniczają spożywanie większości potrzebnych składników do życia
pozostawiając jakiś dominujący, albo okazuje się, że są po prostu tak naprawdę
niezdrowe. I co z tego, że schudniemy, skoro uszkodzimy sobie nerki? Zupełny
bezsens. A jednak znalazłam coś w temacie diet, co mnie zaciekawiło i
przeanalizowałam to bardzo dokładnie. Buszując pomiędzy regałami w księgarni,
znalazłam publikację Odmładzająca książka
kucharska. Autorem jest dr Marek Bardadyn – ekspert w dziedzinie zdrowego
stylu życia i autor diety strukturalnej. Przeanalizowałam bardzo dokładnie dwie
jego książki, zawierające przepisy. I co? Zachwyciłam się, wcale nie dlatego,
że chcę się odchudzać i w końcu trafiłam na coś interesującego. Tak po prostu
lubię zdrowe odżywianie i na co dzień staram się je przyrządzać. I tak krok po
kroku wzięłam na warsztat kuchenny kilka przepisów. Okazało się, że dania są
niezwykle łatwe do przyrządzenia, a do tego bardzo smaczne. Z racji, że lubię
kaszę, recepturą, którą na stałe wprowadziłam do swojego jadłospisu jest przepis
na zapiekankę z kaszy gryczanej.
Zapiekanka
z kaszy gryczanej i kurczaka
200g kaszy gryczanej
300g piersi z kurczaka
250g pieczarek
1 cebula
oliwa z oliwek
2 jajka
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
2 ząbki czosnku
różowa himalajska sól
świeżo mielony pieprz Appetita
oregano Appetita
Kaszę ugotować w podwójnej ilości
osolonej wody. Mięso zmielić. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno
posiekana cebulę i pieczarki. Przesmażyć, odparować i dodać mięso. Smażyć,
przyprawić solą pieprzem i oregano. Odstawić do przestygnięcia. Mięso, kaszę i
jajka wymieszać. Masę przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy 30 minut
w 180 stopniach. Wyjąć i gorącą zapiekankę posmarować sosem przygotowanym z
koncentratu i czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz