sobota, 23 stycznia 2016

Grecki klimat w zimie…



Niebo było niemal czarne, lecz śnieg lśnił jasnoniebieskim blaskiem w świetle księżyca.
Dokładnie tak jak w zimowej dolinie Muminków jest u mnie teraz. Za oknem zupełna ciemność, a w świetle ulicznej latarni wirują lśniące płatki śniegu. Wszędzie zrobiło się biało i niezwykle ładnie. Cała ta wieczorna atmosfera napawa mnie spokojem i powoduje, że sama do siebie uśmiecham się. Dobry nastrój powrócił i mam nadzieję, że na stałe, a nie chwilowo jak było jeszcze kilka tygodni wcześniej. Pojawiał się i znikał jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Tymczasem poprawa humoru odzwierciedla się twórczym podejściem do kulinariów i większym zapałem do działania. Wypiekam rozmaite chleby i porównuję smaki, łączę różnorodność. Przyprawiam pieczywo na ostro, na słodko, ziołowo, korzennie lub też przeplatam niby dalekie, a jednak bliskie sobie smaki i aromaty. To tak zupełnie jak w życiu. Najpierw dostajemy sporą ilość soli, by w końcu móc rozkoszować się słodkimi smakami i znowu móc czuć się dobrze. Warunek szczęścia jest jeden, by komponować smaki według dobrego i najlepiej własnego przepisu, tak, by nam efekt ostateczny najlepiej odpowiadał. Udaję się zatem zimą do Grecji i doprawiam ją korzennym smakiem gałki muszkatołowej.



Chlebowa rolada ze szpinakiem i fetą


500g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka kamiennej soli
20g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
300ml wody
Farsz:
20g mrożonego szpinaku
oliwa do smażenia
1 ząbek czosnku drobno posiekany
szczypta gałki muszkatołowej Appetita


150g sera feta
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier i wlewamy oliwę. Dolewamy wodę z drożdżami  wyrabiamy ciasto na 2 prędkości robota przez 5 minut. Przykrywamy miskę i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
Na rozgrzana patelnie wlewamy oliwę, przesmażamy na niej czosnek, dodajemy szpinak i smażymy. Przyprawiamy gałką muszkatołową. Studzimy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i chwile wyrabiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy ciasto szpinakiem i posypujemy pokruszonym serem feta. Zwijamy ciasto jak strudel. Roladę kroimy wzdłuż i zwijamy dwie części w plecionkę. Przenosimy chleb do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz