Są pewne sprawy, o których nie
należy myśleć i których nie należy zanadto zgłębiać.
Bo
po co? Czasami trzeba odpuścić i powoli odejść swoją ściśle obraną ścieżką.
Skupić się na teraźniejszości i pozwolić sobie na jej doznawanie. I muszę
przyznać, że to ogromnie przyjemne.
Zaczął rozpaczliwie szukać w
pamięci czegoś miłego, co mogłoby odpędzić poranną melancholię, szukał i
szukał, i powoli zjawiło mu się odległe i przyjemne wspomnienie z któregoś
lata. Przypomniał sobie Dolinę Muminków. Był tam strasznie dawno temu, ale
jedną rzecz pamiętał bardzo dokładnie. Pamiętał pokój gościnny z oknem na południe,
przypominał sobie, jak miło było budzić się w nim rano. Okna były otwarte,
łagodny letni wietrzyk poruszał białą firanką, haczyk w oknie stukał leciutko
od powiewu... A pod sufitem bzyczała mucha. I nie trzeba było się spieszyć.
Kawa czekała na werandzie, wszystko było proste i samo dobrze się układało.
Od
kilku dni faktycznie nigdzie się nie spieszę, czytam książki i zaległą prasę,
oglądam filmy, bo te małe przyjemności sprawiają mi ogromną ilość radości. Na
nowo odkrywam stare płyty i czasami zastanawiam się jak to się stało, że dawno
ich nie słuchałam. Znam odpowiedź. Pozwoliłam sama sobie na zapędzanie bez
sensu za wszystkim i za niczym, bo gdzieś uciszyłam ten wewnętrzny głos, który
już zupełnie cicho mówił: Zwolnij, po co się
tak spieszysz. A ja nie chciałam go słyszeć i to pozwalało mi bez przerwy
funkcjonować w trybie zadaniowości. Cóż to oznacza? No nic innego jak życie od
zadania do zadania, bez skupiania się na sobie i zastanowieniu się po co to
robię. I w końcu poczułam się tak wyczerpana, że sama teraz widzę jak bardzo
potrzebowałam odpoczynku. Dlatego korzystam z wolnego i nie pracuję.
Jego myśli
rozpierzchły się i zasnął.Moje także i w końcu spokojnie śpię.
Taki był szczęśliwy!
Ja też jestem. Na stole mam kolejny tom z przygodami Dydyńskiego, kupiłam sobie mini storczyka, a w piekarniku dopiekają się słodkie trójkąty z morelami, żurawiną i szałwią.
Trójkąty z suszonymi owocami i szałwią
500g mąki pszennej
¼ filiżanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia Appetita
¾ łyżeczki soli
5 łyżek masła
250ml śmietany
60g suszonej żurawiny
60g suszonych moreli
2 łyżki posiekanej szałwii
Piekarnik
nagrzewamy do 190 stopni. Mieszamy w misce wszystkie suche składniki. Dodajemy
masło i wyrabiamy robotem na pierwszej prędkości. Stopniowo dodajemy śmietanę,
a na koniec szałwię i suszone owoce. Rozwałkowujemy ciasto ma grubość 2,5cm i
kroimy w trójkąty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30 minut.
*Świetnie
smakują z serami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz