Ubawiłam się,
ubawiłam się i to mocno, czytając tekst
(POLECAM) o świątecznych jak ja to mawiam sucharach. Dość przewrotny, humorystyczny
i napisany przez bardzo inteligentną babkę, która nie przejmuje się
konwenansami. A co. Bo i po co? U mnie też nie było ani przedświątecznie, ani jakoś
specjalnie świątecznie. Ubawiłam moich znajomych postem na fejsie o kupowaniu butów
zamiast jajek i o tym, że święta nie są od muszenia, no chyba że ktoś jest
muszym dzieckiem. No, w końcu jestem
awangardowo – niekonwencjonalna i wszystko robię normalnie - tylko po swojemu.
I jak komuś się to nie podoba, to mało mnie to obchodzi. Widzę jednak, że nie
tylko mi coraz dalej do pseudo znajomych i pseudo rodziny, bo dzisiaj moja
koleżanka Dorota też stwierdziła, że ograniczyła się do towarzystwa trzech osób
i jest jej z tym dobrze. Nie tak dawno moi gimnazjaliści zmęczeni już nieco rokiem
szkolnym rzucili mi propozycję: ,,A może zaszyjemy się na pół roku w Bieszczady”.
Dlaczego? – zapytałam. Co odpowiedzieli? ,,Żeby mieć święty spokój”. I
faktycznie od jakiegoś czasu ta myśl coraz bardziej mi się podoba. Zaszyć się
gdzieś i nie widzieć, nie słyszeć, wyciszyć się. I co najważniejsze odgrodzić
się od ludzi, którzy sieją tylko zamęt. Bo co myśleć o niby bliskich osobach,
które patrzą na ciebie jak na dziwaka? I myślą, że zdrowym jedzeniem można się otruć. Tymczasem robię sobie moje ,,dziwne” jedzenie,
słucham ,,dziwnej” muzyki, delektuję się jedną z wielu herbat i relaksuję się kolorując
zaczarowany las. A co – moje kredki i mój las.
Warstwowy mus
warzywny
1. warstwa:
30dag mrożonego
groszku
0,5szkl
startego parmezanu
1 łyżeczka
otartej skórki z cytryny
sok z cytryny
do smaku
różowa himalajska
sól
świeżo mielony
kolorowy pieprz Appetita
100ml śmietany 36%
2. warstwa
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka żelatyny
odrobina mleka do namoczenia żelatyny
różowa
himalajska sól
świeżo mielony
kolorowy pieprz Appetita
100ml śmietany 36%
1 łyżeczka bazylii Appetita
3. warstwa
30dag pomidorów pokrojonych w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżki kremu balsamicznego figowego
różowa
himalajska sól
świeżo mielony
kolorowy pieprz Appetita
1.
Formę do musu
wykładamy folią spożywczą i smarujemy oliwą. Groszek gotujemy kilka minut w
osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy lodowatą wodą. Osuszamy. Blenderujemy
groszek i przecieramy przez sito. Dodajemy ser, skórkę z cytryny i sok,
przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ubitą kremówką. Rozkładamy mus w
formie.
2.
Kukurydzę
odcedzamy. Żelatynę namaczamy w mleku. Kukurydze Blenderujemy i przyprawiamy
solą i pieprzem. Wlewamy żelatynę, mieszamy. Dodajemy bazylię i ubitą kremówkę,
łączymy. Układamy na musie groszkowym.
Chłodzimy
całość w lodówce.
3. Pomidory wkładamy
do miski i łączymy z pozostałymi składnikami. Chodzimy.
Podajemy na
musach groszkowym i kukurydzianym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz