- Jakie robicie sałatki u siebie w restauracji? – zapytałam
kiedyś Adama.
- Jakie? Grecką, cezar i westfalską, i jeszcze taką z
grillowanym wędzonym serem.
Szczególnie zaciekawiła mnie
ostatnia i dopytywałam, co się w niej znajduje. Okazało się, że to pomysł Adama
i na stałe trafił do karty lokalu. Tymczasem postanowiliśmy wspólnie stworzyć
nową recepturę na sałatkę. I tak pokopaliśmy trochę w zapasach, przynieśliśmy
co nieco z ogrodu i przystąpiliśmy do działania. Adam podał punkt wyjściowy, a
ja dorzucałam swoje trzy grosze. I w sumie powstała sałatka w wersji de luxe,
która ma swoje korzenie w kuchni śródziemnomorskiej. Wreszcie była okazja
połączyć w jednym daniu włoską cukinię, hiszpański marynowany bób i cypryjski
ser halloumi, elementy polskie również znalazły tutaj miejsce – sałata,
szczypiorek. I niby nie powinno się łączyć ryby z serem, ale skrzypiący między
zębami ser i strzelający słony kawior tworzą ciekawą parę. Po sfotografowaniu i
spróbowaniu, jak ja to nazywam, wersji reprezentacyjnej, każdy nałożył sobie
dokładkę i tu tak naprawdę powstały trzy totalne Freestyle – no proszę
zobaczyć.
Adama:
Mój:
A że w polskiej kuchni
wszystko lubimy jeść z pieczywem, to i tutaj tak się stało. Zaskoczyło nas
jednak, że żytni zakwasowy chleb z naprawdę słodkimi figami dobrze pasuje ze słonymi
nutami z sałatki.
I po raz kolejny muszę odwołać się do Nigela Slatera, który w
kuchni łączy kontrasty, pokazując, że idealnie pasują do siebie. Zatem Adam
gotuje, a ja zapraszam.
Sałatka
Adama
1 sałata masłowa
225g sera halloumi
120g bobu w oliwie
140g grillowanej cukinii w oliwie
250g pomidorków truskawkowych – kilka zostawiamy do
dekoracji – kroimy je na połówki
1 ząbek czosnku
pęczek szczypiorku
kilka listków świeżej bazylii lub szczypta suszonej
Appetita
2 łyżki oliwy – 1 - do
posmarowania sera przed grillowaniem, 1 - do sosu pomidorowego
różowa sól himalajska
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
czarny kawior gromadnika
Sałatę płuczemy, większe
liście rwiemy na strzępy, mniejsze zostawiamy w całości – układamy w misce.
Pomidory, czosnek, szczypiorek, bazylię blenderujemy na gładki sos,
przyprawiamy solą i pieprzem.
Na sałacie układamy bób i cukinię.
Ser kroimy na
centymetrowe plastry, smarujemy oliwą i grillujemy na patelni tak, by ser
zrumienił się. Wykładamy go do miski z warzywami. Na wierzchu układamy połówki
pomidorków, a na nich kawior. Posypujemy sałatkę szczypiorkiem i polewamy sosem
pomidorowym.
*Sałatka dobrze smakuje z
żytnim pieczywem z suszonymi owocami – przepis TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz