poniedziałek, 30 maja 2016

Ciecierzyca w roli głównej…



Ciecierzyca, cieciorka, groszek włoski – nazw wiele, tak samo jak i zastosowań w kuchni. Upalne dni nie są dobre na gotowanie ciężkich zup, dlatego wszelkiego rodzaju kremy ciecierzycowe z mlekiem kokosowym powoli na dłuższy czas idą w zapomnienie. Można jednak nadal ją wykorzystywać, bo jest smaczna, tyle, że już moje myśli idą w kierunku lżejszych smaków, dlatego połączyłam ją z sokiem cytrynowym i odświeżającym aromatem natki pietruszki. 



Przed chwilą się z Adamem śmialiśmy, że niosąc kaganek oświaty na warsztatach kulinarnych, wprowadziliśmy ciecierzycę na tradycyjne wiejskie stoły. Uczestniczki naszych warsztatów zawsze z ogromnym zaciekawieniem dopytują o nowe produkty, które zwykle rzadko trafiają do ich kuchni. Powodów jest kilka, po pierwsze boja się wprowadzać nowe smaki, bo kto to będzie jadł? Po drugie odnoszą wrażenie, że produkty te są drogie lub też po prostu nawet jeśli je widzą w sklepie, to nie bardzo wiedzą co z nich zrobić. Dlatego my staramy się szukać zastosowanie mniej znanych produktów do w miarę tradycyjnych dań i pokazywać, że wcale nie trzeba się ich bać. A ciecierzycę panie polubiły i dostajemy informacje zwrotną, że ich domownikom te nowatorskie wariacje smakują. No i dobrze, cieszymy się bardzo. Od razu przypomina mi się historia jak jeden z moich gości, będąc u mnie w domu, siedział sobie i wypatrzył gdzieś na szafie ciecierzycę właśnie. I tak bardzo spodobała mu się nazwa, że powtarzał ja w charakterystyczny sposób kilkakrotnie i za każdym razem, kiedy ja kupuję przypomina mi się ta sytuacji i niezwykle mnie bawi. Zatem odchodzimy swobodnym krokiem w kierunku letnich dań i jemy lekko cytrynową zupę z ciecierzycą i natką pietruszki.

Zupa z ciecierzycy


225g moczonej przez noc ciecierzycy
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej Appetita


2 łyżki oliwy wymieszanej z 2 łyżkami oleju słonecznikowego
1,2l bulionu z kurczaka lub warzywnego
sok z połowy cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
cząstki cytryny i paseczki skórki cytrynowej do przybrania
świeże pieczywo
Ciecierzycę odcedzić i przelać zimną wodą. Włożyć do garnka i gotować do miękkości. Odcedzić i usunąć skórki. Cebulę i natkę włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować. W garnku rozgrzać oliwę z olejem, włożyć natkę z cebulą i smażyć 4 minuty. Wsypać ciecierzycę i smażyć 2 minuty. Wlać wywar, zupę doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Gotować 20-30 minut. Po tym czasie lekko zmiksować zupę, ale kawałki ciecierzycy muszą być wyczuwalne. Dodać sok z cytryny i wymieszać, podgrzać. Wlać na talerze i udekorować cytryną i paseczkami skórki. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz