Ciecierzyca, cieciorka,
groszek włoski – nazw wiele, tak samo jak i zastosowań w kuchni. Upalne dni nie
są dobre na gotowanie ciężkich zup, dlatego wszelkiego rodzaju kremy
ciecierzycowe z mlekiem kokosowym powoli na dłuższy czas idą w zapomnienie.
Można jednak nadal ją wykorzystywać, bo jest smaczna, tyle, że już moje myśli
idą w kierunku lżejszych smaków, dlatego połączyłam ją z sokiem cytrynowym i odświeżającym
aromatem natki pietruszki.
Przed chwilą się z Adamem śmialiśmy, że niosąc
kaganek oświaty na warsztatach kulinarnych, wprowadziliśmy ciecierzycę na
tradycyjne wiejskie stoły. Uczestniczki naszych warsztatów zawsze z ogromnym
zaciekawieniem dopytują o nowe produkty, które zwykle rzadko trafiają do ich
kuchni. Powodów jest kilka, po pierwsze boja się wprowadzać nowe smaki, bo kto
to będzie jadł? Po drugie odnoszą wrażenie, że produkty te są drogie lub też po
prostu nawet jeśli je widzą w sklepie, to nie bardzo wiedzą co z nich zrobić.
Dlatego my staramy się szukać zastosowanie mniej znanych produktów do w miarę
tradycyjnych dań i pokazywać, że wcale nie trzeba się ich bać. A ciecierzycę
panie polubiły i dostajemy informacje zwrotną, że ich domownikom te nowatorskie
wariacje smakują. No i dobrze, cieszymy się bardzo. Od razu przypomina mi się historia
jak jeden z moich gości, będąc u mnie w domu, siedział sobie i wypatrzył gdzieś
na szafie ciecierzycę właśnie. I tak bardzo spodobała mu się nazwa, że
powtarzał ja w charakterystyczny sposób kilkakrotnie i za każdym razem, kiedy
ja kupuję przypomina mi się ta sytuacji i niezwykle mnie bawi. Zatem odchodzimy
swobodnym krokiem w kierunku letnich dań i jemy lekko cytrynową zupę z
ciecierzycą i natką pietruszki.
Zupa z
ciecierzycy
225g moczonej przez noc ciecierzycy
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki lub 2
łyżki suszonej Appetita
2 łyżki oliwy wymieszanej z 2 łyżkami oleju słonecznikowego
1,2l bulionu z kurczaka lub warzywnego
sok z połowy cytryny
sól
świeżo mielony czarny pieprz Appetita
cząstki cytryny i paseczki skórki cytrynowej do przybrania
świeże pieczywo
Ciecierzycę odcedzić i przelać
zimną wodą. Włożyć do garnka i gotować do miękkości. Odcedzić i usunąć skórki.
Cebulę i natkę włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować. W garnku rozgrzać
oliwę z olejem, włożyć natkę z cebulą i smażyć 4 minuty. Wsypać ciecierzycę i
smażyć 2 minuty. Wlać wywar, zupę doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do
wrzenia. Gotować 20-30 minut. Po tym czasie lekko zmiksować zupę, ale kawałki
ciecierzycy muszą być wyczuwalne. Dodać sok z cytryny i wymieszać, podgrzać.
Wlać na talerze i udekorować cytryną i paseczkami skórki. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz