czwartek, 10 marca 2016

Spóźnić się…



Zawaliłam, zawaliłam po całości. Dałam skusić się Annie - autorce bloga Kuchennymi drzwiami – na weekendowe wspólne pieczenie. Dziewczyny – znaczy – Anna z Łucją, która prowadzi blog Fabryka kulinarnych inspiracji wybrały do wspólnego upieczenia tureckiego bajgla, czyli simit. 



A przepis zaczerpnęły z bloga Moniki Gotuje, bo lubiklik! Pomysł wydał mi się ciekawy, bo pieczywo ładnie wyglądało na zdjęciu a i jego forma pobudzała nieco ambicję. W sumie tym razem postanowiłam być grzeczna i nie zmieniać zbyt wiele, dlatego tylko jedyną modyfikacją była zamiana jasnego sezamu na czarny. Tylko tyle i aż tyle, bo okazuje się, że ciemny jest bardziej wyraźny w smaku i mam wrażenie, że bardziej chrupie. W przypływie pozytywnych weekendowych emocji postanowiłam podzielić się wypiekiem z moją ulubioną fryzjerką – Agnieszką, której simity bardzo zasmakowały i też podziwiała ich estetykę. 



Dziękuję zatem za zaproszenie i niestety dopiero teraz, z dużym opóźnieniem, publikuję relację z weekendowego wspólnego pieczenia.

Marcowe piekarki i piekarze:
am.art kolor i smak
Apetyt na Smaka
Bajkorada
Dom z mozaikami
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Foodnotes
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Ogrody Babilonu
POlska zupa
Smak mojego domu
Smakowity chleb
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne

Simit



7 g drożdży instant
220 g letniej wody
100 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
650 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki sezamu
1/3 szklanki pekmezu lub melasy

Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złóż go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek. Złącz jego końce i ułóż na umączonym blacie. Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj.
Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podpraż na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrób melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Pysznie upieczone!
    Simit to simit i nie ma tu co za bardzo zmieniać...
    A zwykły sezam chrupie tak samo jak czarny, zapewniam Cię. Kolor nie wypływa na stan chrupania.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń