środa, 29 kwietnia 2015

Pomidory, pomidory…



W tym roku odpuściłam sobie kilka prac. Wśród nich zrezygnowałam z samodzielnego hodowania sadzonek pomidorów. Jakoś tak zabrakło m czasu, bo ciągle coś w pracy, w domu i kiedy pomyślałam o sadzonkach, w sumie było za późno. Nie oznacza to jednak, że nie będzie ich w ogrodzie. Po prostu idąc na skróty, kupię gotowe rośliny i już. W sezonie letnim często  wykorzystuję pomidory w mojej kuchni i właściwie pojawiają się na śniadania, na obiad i na kolację. Teraz jednak, kiedy nie smakują tak jak powinny, kombinuję co z nich zrobić. I tak najpierw faszerowałam je i podawałam na surowo, teraz przyszedł czas na wersję na ciepło. Lubię kuskus i mogłabym jeść na zmianę sałatkę tabbouleh lub w wersji cytrynowej z karczochami, miętą i orzechami piniowymi. Tymczasem okazuje się, że kuskus nadaje się do faszerowania warzyw. Nie chciałam, żeby dominował inny niż pomidorowy smak, dlatego dodatki są w ilości umiarkowanej, by nie przyćmić głównego składnika – pomidora.  

Pomidory faszerowane kuskusem


4 pomidory
100g kuskusu
1 marchew
1 szkl. wody
bazylia
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
szczypta mąki
1 łyżeczka masła
1,5szkl. bulionu warzywnego
dymka lub posiekana cebula
sól
pieprz Appetita


curry Appetita
Marchew, czosnek i dymkę drobno posiekać – można lekko zblendować



i podsmażyć na oliwie. Dodać szklankę wody, sól, pieprz, curry i zagotować. Zdjąć z ognia wsypać kuskus, zamieszać. Z pomidorów odkroić wierzch, wydrążyć i wypełnić farszem. Nafaszerowane pomidory wstawić do naczynia żaroodpornego i podlać szklanką rosołu. Zapiekać 15 minut w 170 stopniach.   Masło rozgrzać na patelni, posypać mąką i zrobić zasmażkę, wlać pozostała część rosołu i chwile gotować. Dodać posiekaną bazylię i doprawić sola i pieprzem. Sosem polewamy upieczone pomidory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz