wtorek, 28 kwietnia 2015

Wykwintne przekąski…



Bardzo lubię zimne bufety. Kiedy wybieram się na większą imprezę, mam nadzieję, że ta część kulinariów zaspokoi mój największy apetyt i zaskoczy czymś nowym. Koniec końców różnie z tym bywa. Powoli uczę się tej dziedziny, a mistrz Przemek Kuśnierek jest dla mnie niedoścignionym wzorem, bo łączy w zimnym bufecie i nowatorstwo, i doznania smakowe, i estetykę. Kiedy przeglądam co też wyczynia, jestem pod wrażeniem i wiem, że bardzo daleko mi do ideału.  Nie zniechęcam się jednak i próbuję dalej. Po szarej i smutnej zimie potrzebuję nieco kolorystyki na talerzu i kombinuję tak, aby ciszyć oko rozmaitymi barwami. Przeglądając jakiś czas temu jedną z moich ulubionych książek kulinarnych Dieta Italiana Gino D’Acampo , natknęłam się na ciekawą propozycję na tatar z łososia i warzyw. Sam autor proponuje uprościć przepis, zastępując surowego i odpowiednio przygotowanego łososia wędzoną rybą. Sądzę jednak, że to wcale nie jest najlepsze rozwiązanie, no chyba że już naprawdę ktoś nie ma czasu, a chce przygotować coś ładnego i smacznego. Można także spróbować trzeciej wersji, którą podrzucił mi kolega Jakub, który prowadzi ze mną warsztaty kulinarne. Co zaproponował? Zobaczcie sami.

Tatar z łososia


500g łososia
2 łyżki cukru
1kg kamiennej soli
sok z 1 cytryny
2 łodygi selera naciowego
1 awokado
1 marchew
1 żółta papryka
10 pomidorów koktajlowych, poćwiartowanych
3 drobno posiekane szalotki
4 łyżki szczypiorku
10 czarnych oliwek


sól, świeżo mielony pieprz


3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka angielskiej musztardy
8 cienkich kromek ciabatty lub bagietki – podpieczone
Wkładamy łososia do dużego półmiska, posypujemy cukrem i zasypujemy całkowicie solą. Zostawiamy w lodówce co najmniej na 10 godzin. Płuczemy rybę i kroimy w cienkie plastry. Obieramy awokado i kroimy je w kostkę, wkładamy do salaterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy seler, marchew, paprykę w kostkę. Wrzucamy do miski wraz z pomidorkami, szalotką, szczypiorkiem i oliwkami. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Dodajemy do warzyw awokado oraz musztardę i delikatnie mieszamy. W pierścieniu do formowania układamy najpierw porcję warzyw, a na to plastry łososia. Przekładamy 5 warstw – ostatnią muszą być warzywa.
*W wersji Jakuba - grubą sól mieszamy w cukrem 1:1; zasypujemy mieszanką łososia,  przygotowujemy zesty z limonki,  dodajemy cynamon niemielony, sok z cytryny lub pomarańczy, 2-3 goździki;
Łososia z dodatkami  przykrywamy  papierowym ręcznikiem i polewamy białym wytrawnym lub półwytrawnym winem.
Odstawiamy rybę do zamarynowania na 24h, naczynie szczelnie owijamy folią spożywczą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz