Zbliża się lato. W końcu to
poczułam. Dzisiaj poszalałam sobie ze strojem – założyłam moje ulubione bardzo
wysokie granatowe szpilki z paseczków, które założyłam na bose stopy, bo
dlaczego nie? Wybrałam także lekki błękitny
sweterek z krótkim rękawem. I tak wyszłam z domu, delektować się piękną pogodą
i tym, że naprawdę nie trzeba nosić na sobie tysiąca rzeczy, w których wygląda się
nieomalże jak ludzik Michelin, a można prezentować się jak prawdziwa kobieta. W
sumie po zimie każda z nas martwi się, czy aby z figurą wszystko OK, bo zwykle
po zasiedziałym trybie zimowym naprawdę może przybyć kilka centymetrów tu i tam.
Tym razem nie mam z tym żadnego problemu, bo po ostatnich kliku tygodniach
raczej mi brakuje niż jest za dużo ciała. Nie narzekam jednak, bo mogłam
poszaleć na zakupach i na wiosnę prezentować się w nowych nabytkach. Teraz
tylko kwestia utrzymać ten stan, który jest. Jakiś czas temu podjęłam kwestię diety
raw i im dłużej się nad nią zastanawiam i przeglądam przepisy, tym bardziej
mi się podoba. Jedzenie surowizny, zwłaszcza w okresie wiosenno – zimowym, nie
jest takie złe, zwłaszcza, gdy ma się swój ogród, w którym można siać i zbierać
co nam się zamarzy. Dlatego chętnie
testuję receptury, które mnie zaciekawiły. Z racji upodobania do wyrazistych
smaków postanowiłam sprawdzić jaką propozycją są faszerowane pomidory z
dodatkiem chimichurri. Cóż to za dziwne słowo i co się pod nim ukrywa? To nic innego
jak argentyński sos ziołowy z czosnkiem, przypomina nieco pesto, chociaż moim
zdaniem jest bardziej wyrazisty. Warto wykorzystać go do innych dań, bo jest
naprawdę smaczny i dodaje mnóstwo smaku.
Pomidory
faszerowane fasolą, mozarellą i chimichurri
4 duże pomidory
400g fasoli osączonej i
przepłukanej
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
½ szkl. czarnych oliwek
175g mozarelli
2 cukinie
2 łyżki listków mięty
sól i świeżo mielony pieprz
Appetita
Chimichurri
1 garść natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
125ml oliwy
3 łyżki octu sherry lub
czerwonego winnego
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka mielonego kminu
½ łyżeczki płatków chili
½ łyżeczki soli
4 łyżki posiekanej kolendry
Z każdego pomidora odciąć
górna część i wybrać środek. Pomidory ułożyć na talerzu przekrojoną częścią do
dołu, aby odciekły. W tym czasie przygotowujemy chimichurri – wszystkie
składniki blendujemy i odstawiamy. Fasolę wrzucamy do miski i rozgniatamy
widelcem. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, czerwoną cebulę i oliwki, mieszamy,
doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory napełniamy farszem, układamy poszarpaną
mozarellę i polewamy chimichurri. Cukinię kroimy na wstążki, skrapiamy oliwą,
posypujemy miętą i lekko doprawiamy solą i pieprzem. Układamy ją na
faszerowanych pomidorach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz