Ostatnio planowałam
warsztaty kulinarne, których głównym tematem miały być przełamane smaki: słodko – kwaśny, słodko – słony, słodko –
ostry itd. Jak to w życiu, nie wszystko idzie zgodnie z planem, dlatego tym
razem spotkanie nie doszło do skutku i muszę je przesunąć na później. Wcale
mnie to jakoś nie zaskoczyło, bowiem ostatnio życie zgotowało mi tyle
niespodzianek, że każda kolejna wcale mnie nie dziwi. I jakoś tak nasunęła mi
się myśl z filmu Władysława Pasikowskiego ,,Słodko-gorzki”,
w jednej ze scen jeden z bohaterów wypowiada właśnie kwestię: ,,Życie ma słodko – gorzki smak”. Czy
faktycznie? Nie zgadzam się z tym twierdzeniem, bo według mnie raczej słodko –
ostry. Z jednej strony spotyka nas wszystko to, co przyjemne, zabawne, szczęśliwe,
optymistyczne i to właśnie ta słodka odsłona życia. Z drugiej jednak
otrzymujemy raz na jakiś czas, powiem delikatnie, takiego kopa, że w jednej
sekundzie ryjemy twarzą po ziemi i to jest właśnie ostra odsłona. Nie wszystko co
nas spotyka jest miłe, a kopniaki powodują, że uczymy się na własnych, a najlepiej
byłoby, żeby na czyichś, błędach, podnosimy się i podążamy w dalszą drogę.
Kuszona właśnie tym skojarzeniem, że życie ma słodko - ostry smak, postanowiłam
przygotować kulinarne odzwierciedlenie tej myśli. Tak powstał kolejny chleb,
początkowo przyjemnie słodki, a ostatecznie pozostawiający wyraźnie ostry
posmak w ustach.
Słodko
– ostry chleb
350g mąki chlebowej typ 750
300g mąki z pełnego przemiału
2 łyżeczki zmoździerzowanego
czarnego pieprzu Appetita
2 łyżeczki soli kamiennej
1 opakowanie drożdży instant
4 łyżki oliwy z oliwek
500ml wody
250g suszonych fig
Do miski wsypujemy wszystkie
sypkie składniki, wlewamy wodę, oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto około 5
minut. W tym czasie kroimy figi na połówki lub, jeśli są duże, na 3 części.
Dodajemy je do ciasta i jeszcze chwile wyrabiamy, bu figi równomiernie
rozłożyły się w cieście.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 - 2
godzin. Po tym czasie formujemy bochenek i przekładamy do wysmarowanej oliwą
formy. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 200
stopni, wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy 45 minut. Wyjmujemy z formy i
studzimy na kratce kuchennej,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz